1miljard.nl

Paddenstoelen zelf kweken

Kun je paddenstoelen zelf kweken? Uiteraard, ze komen van nature op veel locaties voor. Ze kunnen daarnaast eenvoudig in de tuin of op een balkon groeien. Je hebt er wel een klein beetje kennis voor nodig en de juiste materialen die je via tuintjevanadam.nl kunt bestellen. Leer zelf de prachtige én eetbare Lion’s Mane kweken en profiteer van de medicinale werking. Maar let op want lang niet alle paddenstoelen zijn eetbaar!

 

Hoe kun je paddenstoelen zelf kweken?

Het mooiste aspect van paddenstoelen zelf kweken is de eenvoud van het proces. Als je een boomstammetje hebt, compost of substraat dan kun je aan de slag gaan. Er zijn diverse methoden om te beginnen met kweken. De standaard wijze om aan de slag te gaan met Shiitake, Oesterzwam of Lion’s Mane is enten op een boomstam. Dit betekent dat je schimmels op het hout plaatst waar de paddenstoelen zich uit zullen gaan ontwikkelen. De stam moet niet al te oud zijn. Het is daarnaast ook mogelijk om paddenstoel stammen te kopen wat het proces nog eenvoudiger maakt. Kijk in de webshop van tuintjevanadam.nl voor het complete assortiment producten om zelf paddenstoelen te kweken.

 

Waar moet je rekening mee houden?

Hoewel paddenstoelen zelf kweken tot de meest eenvoudige vormen van tuinieren behoort, zijn er wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

 

  • Zorg dat de paddenstoelen uit de volle zon staan in de schaduw.
  • Kweek op een plekje waar niet zoveel wind is.
  • Vocht is belangrijk maar te nat is niet goed voor de groei.

 

Een stam kan jaren meegaan en je kunt meerdere oogsten per jaar tegemoet zien. De levensduur varieert per type paddenstoel maar meerdere jaren is zeker geen uitzondering mits je zorgt voor de juiste omstandigheden. Schaduwrijk, windstil en vochtig maar niet doorweekt is ideaal voor een goede oogst, keer op keer.

 

Met welke paddenstoel beginnen?

Champignons, Truffels, Oesterzwammen of toch maar een Shiitake? Paddenstoelen zelf kweken valt al snel goedkoper uit dan ze kopen in de winkel, daarnaast weet je wat je eet. Een mooie paddenstoel om mee te beginnen is de Lion’s Mane ofwel de pruikzwam. Het is een zwam die op meerdere continenten voorkomt maar in Nederland en België zeldzaam is geworden in de vrije natuur. Met name in Azië is de Lion’s Mane populair vanwege de medicinale werking die er aan toegeschreven wordt. Zo kun je in reformwinkels allerlei producten kopen op basis van deze paddenstoel. Zelf deze paddenstoel kweken is uiteraard ook mogelijk, het levert een bijzondere én eetbare plant op. Ze worden 25 tot zelfs 50 centimeter groot, ze hebben een bijzondere smaak die na verloop van tijd meer bitter wordt.

 

Omdat de Lion’s Mane een parasitaire zwam is zal het levende bomen aantasten. Onder gecontroleerde omstandigheden is het echter een veilige paddenstoel om zelf te kweken. De zoete, milde smaak heeft wel iets weg van kreeft en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken als vleesvervanger. Naast een boomstam kunnen ze ook op zaagsel worden gekweekt. Als je paddenstoelen kweekt voor de medicinale eigenschappen moet je er rekening mee houden dat je met natuurlijke producten nooit exact kunt bepalen hoe hoog de concentratie werkzame stof is. Via tuintjevanadam.nl kun je zowel eetbare paddenstoelen bestellen als diverse artikelen om je eigen paddenstoelen te kweken.