Uncategorized

Wanneer een persoonlijke lening afsluiten?

Een persoonlijke lening wordt in de meeste gevallen afgesloten voor relatief grote aankopen. Misschien wilt u bijvoorbeeld wel meestappen in een belegging, maar heeft u daar niet meteen het kapitaal voor beschikbaar of misschien zoekt u wel startkapitaal voor een eenmanszaak. Een persoonlijke lening kan in dat opzicht dus zowel voor privé als voor zakelijke doeleinden worden afgesloten. Ook voor mensen die van plan zijn om een auto aan te kopen kan het interessant zijn om gebruik te maken van een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening staat garant voor een lage rente

Wanneer we gaan kijken naar de kosten die verbonden zijn aan een persoonlijke lening zien we dat deze in vergelijking met andere kredietvormen zeer goed meevallen. Op het eerste zicht lijkt alleen een hypothecaire lening goedkoper en dat is natuurlijk te wijten aan het pandrecht welke als waarborg dient voor de lening. Bij een persoonlijke lening is er geen sprake van een dergelijke waarborg waardoor de kans voor de bank groter is om verlies te lijden. Het is dit risico dat er voor zorgt dat de rente iets omhoog wordt getrokken.

Het aanvragen van een persoonlijke lening is vrij eenvoudig

U dient wel vooraf te bepalen welk bedrag u wenst te lenen en vooral op welke termijn u dat bedrag terug kunt afbetalen. Daarnaast zult u er eveneens zeker van moeten zijn dat uw inkomen een dergelijke lening rechtvaardigt. Het is eveneens mogelijk om een bepaalde financiële waarborg in te geven voor het verkrijgen van de persoonlijke lening. Zorg er voor dat u met zoveel mogelijk financiële informatie naar uw bank stapt om zo de kansen op het verkrijgen van de persoonlijke lening te vergroten.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Tot dusver heeft u een goed inzicht gekregen in de werking van een persoonlijke lening. Naast alle voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan een persoonlijke lening. De inhoud van de kredietovereenkomst maakt het immers op geen enkel vlak mogelijk om af te wijken van de opgestelde voorwaarden. Dit wil zeggen dat het volledige verloop van de lening vastgesteld is en er alleen van afgeweken kan worden door ontbinding van de overeenkomst of eventuele omzetting er van naar bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Hou er rekening mee dat hier zowat altijd kosten aan verbonden zijn en dat die kosten (afhankelijk van de opgenomen clausules in de overeenkomst) aardig kunnen oplopen. Eerder in dit artikel heeft u reeds kunnen lezen dat een persoonlijke lening garant staat voor zekerheid. Die zekerheid zorgt er echter wel voor dat flexibiliteit niet aan de orde is.

Daarnaast is het ook zo dat er bij een persoonlijke lening niet extra bijgeleend kan worden. Verschillende leningen laten het toe om het geleende bedrag gedurende de looptijd te verhogen, maar dat is bij een persoonlijke lening dus niet het geval. Ook het tegenovergestelde is niet mogelijk. Wanneer u vervroegd een bepaald extra bedrag wenst af te lossen kan dit, maar dan wel tegen een zogenaamde boete rente. Vaak is het dan niet meer interessant om een bepaald bedrag van uw persoonlijke lening vroeger af te lossen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *