Uncategorized

Kan ik een persoonlijke lening voor mijn bedrijf afsluiten?

Heel wat mensen proberen om voor een nieuw bedrijf een persoonlijke lening af te sluiten. Bij de start van een eenmanszaak kan deze lening voor een mooi startkapitaal zorgen terwijl het bij een vennootschap kan dienen voor de aankoop (of inkoop) van bijvoorbeeld aandelen. Vooral in het laatste geval dient u er echter wel rekening mee te blijven houden dat de lening persoonlijk afgelost dient te worden. Het is met andere woorden niet omdat de lening wordt gebruikt voor de aandelen van een vennootschap dat er vanuit de vennootschap afbetaald mag worden. Dit kan wel, maar dan dient u rekening te houden met het feit dat de uit de vennootschap gehaalde bedragen ter aflossing van de lening belast zullen worden. Denk in dit geval dus twee keer na alvorens u een persoonlijke lening afsluit en zorg er vooral voor dat het mogelijk blijft om de lening persoonlijk af te kunnen lossen en niet met kapitaal dat afkomstig moet zijn uit het bedrijf in kwestie.

Wat is een persoonlijke lening?

Wie vandaag de dag naar een bank of andere financiële instelling stapt om na te gaan of het mogelijk is om een lening af te sluiten doet er goed aan zich eerst voor te bereiden. De tijd dat er slechts één standaard lening kon afgesloten worden is immers voorgoed verleden tijd. Flexibele leningen, mini leningen, het zijn slechts enkele nieuwe vormen van lenen die hun intrede hebben gedaan in de financiële wereld. Voor wie toch nog gewoon op de “ouderwetse” manier wenst te lenen is een persoonlijke lening echter hetgeen waar u naar op zoek bent!

Een persoonlijke lening is een standaard lening zoals we deze eigenlijk allemaal kennen. U kiest er voor om een bepaald bedrag te lenen welke u vanaf het ogenblik dat de kredietovereenkomst ingaat maandelijks terug dient af te betalen. Bij het opstellen van de kredietovereenkomst zult u verschillende essentiële zaken moeten vaststellen waaronder natuurlijk in eerste instantie de looptijd van de overeenkomst. Aan de hand van die looptijd zal er vervolgens worden berekend hoeveel er maandelijks van het bedrag afgelost moet worden en hoeveel de kosten bedragen die er op worden berekend. Het spreekt namelijk vanzelf dat er ook bij een persoonlijke lening kosten in rekening worden gebracht. Deze vormen dus samen met een deeltje van de door u geleende som het maandelijks af te betalen bedrag.

Wat zijn de voordelen van een lening op afbetaling?

Er zijn in principe heel wat voordelen verbonden aan een lening op afbetaling. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat de kosten welke u dient te betalen op een lening op afbetaling vaak lager liggen dan de kosten bij een hypothecaire lening. Daarnaast is het natuurlijk eveneens zo dat er bij een lening op afbetaling in de meeste gevallen een vaste start- en einddatum wordt afgesproken zodat u exact weet waar u aan toe bent. Het belangrijkste voordeel is echter dat u er zeker van bent dat er van het geleende bedrag daadwerkelijk wordt afgelost en er zich geen vicieuze cirkel gaat vormen. Verschillende leningen waar niet op afbetaald dient te worden hebben in het verleden immers reeds voor aardig wat problemen gezorgd. We kunnen dus eigenlijk stellen dat, wanneer u kiest voor een lening op afbetaling, u de zekerheid heeft dat tegen de einddatum aan al uw verplichtingen tegenover de bank werd voldaan. Daarnaast zijn de kosten beperkt gebleven en loopt u geen risico bij een eventuele renteverhoging wat natuurlijk wel het geval is bij een kredietvorm waarbij niet van het geleende bedrag wordt afgelost

Wat zijn de nadelen van een lening op afbetaling?

Wanneer we vandaag de dag een overzicht te zien krijgen van de beschikbare kredietvormen valt het op dat er niet meer noodzakelijk maandelijks afbetaald dient te worden. Zelfs wanneer u een huis aankoopt en u daarvoor een hypotheek wenst af te sluiten bent u niet langer verplicht om meteen na ontvangst van het geld te beginnen met aflossen van het door u geleende bedrag. Hoewel er dus ook nog andere mogelijkheden zijn kiezen er toch nog steeds heel veel mensen voor om wel een lening op afbetaling af te sluiten. Het grote minpunt dat we kunnen aanhalen is dat u nagenoeg meteen na het ondertekenen van de kredietovereenkomst en ontvangst van het geleende bedrag dient te beginnen met afbetalen. Daarnaast kan het zijn dat het maandelijks af te betalen bedrag zo hoog ligt dat u er andere zaken voor dient te laten vallen. Leuk is anders, maar u zal zonder twijfel een goede reden hebben gehad om de lening op afbetaling af te sluiten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *