Uncategorized

Hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?

Alvorens een hypotheek af te sluiten kan het gaan kwaad om deze even uitgebreid te berekenen. Heel veel kredietnemers die een hypothecaire lening afsluiten geven achteraf aan onvoldoende ingelicht te zijn geweest, maar dan is het natuurlijk te laat. Een hypotheek berekenen is dan ook bijzonder belangrijk. Het is de enige manier om een inzicht te krijgen in het verloop van de lening, maar ook in de algemene kostprijs er van. Om een hypotheek te berekenen hoeft u niet naar een bank of financiële instelling. Het is immers perfect mogelijk om de berekening gewoon thuis uit te voeren. Een hypotheek berekenen is daarnaast geheel vrijblijvend en verplicht u met andere woorden niet om de hypotheek af te sluiten bij de bank waarbij de berekening werd uitgevoerd.

Hoe ga je te werk?

Een hypotheek berekenen is zeer eenvoudig. Wanneer u een hypothecaire lening wenst aan te vragen zult u waarschijnlijk wel reeds nagedacht hebben over het bedrag dat u wilt gaan lenen, de looptijd en natuurlijk ook de vorm van hypothecaire lening. Dit is meteen ook exact de informatie die u nodig heeft om uw hypotheek te berekenen. Het spreekt voor zich dat de aflossingstabel eveneens onderhevig zal zijn aan de gekozen hypotheekvorm. Deze zal er dan ook compleet anders uitzien bij een gewone hypothecaire lening op afbetaling dan bij een aflossingsvrije hypotheek het geval is.

Een hypotheek berekenen geeft u niet alleen een inzicht in de aflossingstabel. Het zorgt er eveneens voor dat u te weten komt hoeveel de hypotheek u exact zal kosten en aan welke voorwaarden uw inkomen dient te voldoen. Ook dit laatste is natuurlijk bijzonder belangrijk om te weten. Enkel en alleen op deze manier kunt u weten hoeveel inkomen u overhoudt om andere financiële verplichtingen na te kunnen komen.

Hoe vind ik de goedkoopste lening?

Geld lenen kost altijd geld. Het is een slogan die vooral de laatste jaren bijna overal waar ook maar één euro geleend kan worden opduikt. Dat is niet voor niets, want veel kredietnemers misrekenen zich wat de kostprijs van hun lening betreft en raken er zelfs door in de financiële problemen. Om dit te voorkomen doet u er steeds goed aan om op zoek te gaan naar de goedkoopste lening, maar hoe doet u dat precies? Er zijn verschillende mogelijkheden om de kostprijs van uw lening te beperken. Allereerst kunt u bijvoorbeeld de verschillende kredieten bij diverse kredietverstrekkers met elkaar gaan vergelijken. U kunt dit doen door gewoon verschillende offertes aan te vragen, maar het is eveneens mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde vergelijkingssite. Dergelijke websites verzamelen informatie over de kostprijs van kredieten bij verschillende kredietverstrekkers en kunnen u op die manier snel aangeven welk krediet bij welke bank voor u het interessantst is.

Flexibiliteit kost geld

Verder is het natuurlijk ook zo dat de kostprijs van uw lening afhankelijk is van het soort lening. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat een flexibel doorlopend krediet aanzienlijk duurder is dan een persoonlijke lening. Wanneer u perse nood heeft aan een doorlopend krediet (en dus sowieso reeds rekening dient te houden met een hogere kostprijs) kunt u de kostprijs beperken door het openstaande bedrag zo laag mogelijk te houden. Een doorlopend krediet biedt kredietnemers immers de mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen zonder dat daar kosten voor in rekening worden gebracht. Heeft u echter geen nood aan flexibele voorwaarden, dan doet u er goed aan om gewoon te kiezen voor een persoonlijke lening. Leen ook nooit meer dan u echt nodig heeft. Hoewel dit heel aanlokkelijk kan zijn drijft het de kostprijs verder de hoogte in en dat is nu precies wat u zult willen vermijden.

Hoe wordt een lening berekend?

Hoeveel kan ik lenen is een vaakgestelde vraag. Uw lening berekenen is van het grootste belang. Door uw lening te berekenen zorgt u er immers voor dat u zichzelf op de hoogte stelt van niet alleen het verloop van de lening, maar ook van de kosten die er aan verbonden zijn. We vertellen u niets nieuws wanneer we u zeggen dat bij een standaard hypothecaire lening het maandelijks te betalen bedrag evolueert en dus gedurende de looptijd van de lening aangepast wordt. De rente wordt in dit geval immers berekend aan de hand van het openstaande bedrag en als het goed is verkleind dat bedrag naarmate de lening vordert. Helemaal anders is het natuurlijk wanneer er gebruik wordt gemaakt van een aflossingsvrije hypothecaire lening. In dit geval wordt er niet van het geleende bedrag afgelost en blijft de kostprijs dan ook constant even hoog.

Raadpleeg de website van uw bank

Uw lening berekenen is zeer eenvoudig mogelijk en kan via (bijvoorbeeld) de website van de financiële instelling in kwestie gebeuren. Op deze manier bent u er zeker van dat er uit wordt gegaan van de mogelijkheden en de voorwaarden van de bank in kwestie en dat heeft u niet wanneer u gebruik maakt van een algemene website waarop een lening berekening uitgevoerd kan worden. Uw lening berekenen gebeurt zeer eenvoudig door het verstrekken van een bepaalde hoeveelheid vrij standaard informatie. In principe dient u enkel en alleen te beschikken over het geld dat u wil gaan lenen, de looptijd van de lening en natuurlijk ook de door u gewenste kredietvorm. U kunt perfect zelf uw lening berekenen zonder dat u hiervoor nog een beroep dient te doen op een verantwoordelijke van een financiële instelling.

Loont het de moeite om persoonlijke leningen te vergelijken?

Het kan de moeite waard zijn om de persoonlijke lening welke u wenst af te sluiten eens te gaan vergelijken bij verschillende aanbieders. Eén van de mogelijkheden om dit te doen is door gebruik te maken van zogenaamde vergelijkingssites.

Bij dergelijke websites kunt u aan de hand van specifieke informatie zoeken naar de mogelijkheden bij diverse aanbieders en vooral de kosten die er aan verbonden zijn. Het overzicht maakt vaak meteen duidelijk welke de goedkoopste en welke de duurste partij is. Alleen al door een lening bij diverse aanbieders te gaan vergelijken kunt u met andere woorden reeds een aardige euro besparen.

Hoeveel dien ik af te betalen voor een lening op afbetaling?

De meeste mensen die een lening willen afsluiten kiezen nog steeds bewust voor een lening op afbetaling. Er wordt in dat geval tussen de kredietnemer en de bank een overeenkomst opgemaakt waarin staat te lezen hoeveel er door de kredietnemer werd geleend, voor welke looptijd de kredietovereenkomst werd aangegaan en natuurlijk ook hoeveel de kredietnemer maandelijks dient af te betalen. Op deze manier weten beide partijen goed waar ze aan beginnen en kunnen er gedurende de looptijd van het krediet maar weinig problemen optreden.

Een praktisch voorbeeld van een lening op afbetaling

In de meeste gevallen wordt er aan de hand van het bedrag dat u wenst te lenen in combinatie met de looptijd berekend hoeveel u maandelijks dient af te lossen. Neem nu bijvoorbeeld dat u een bedrag van 5000 euro wenst te lenen over een periode van 24 maanden (wat overeenkomt met 2 jaar). In dat geval kunt u zeer eenvoudig het maandelijks af te lossen bedrag berekenen door gewoon 5000 te delen door 24. Wanneer u dit doet komt u uit op een bedrag van 208 euro. Daar moeten natuurlijk wel nog de intresten aan toegevoegd worden.

Hoe kan ik mijn maandelijks af te betalen bedrag berekenen?

Het belangrijkste onderdeel van een kredietovereenkomst is natuurlijk hoeveel u maandelijks dient af te lossen. U dient daar immers rekening mee te houden bij het verdelen van uw inkomen. Het afbetalen van uw lening is immers natuurlijk niet de enige kost waar u maandelijks mee te maken heeft. Verschillende gespecialiseerde financiële websites op het internet beschikken vandaag de dag over een module waarmee het mogelijk is om uw maandelijks af te betalen bedrag te berekenen. Het totale kostenplaatje van een lening berekenen is tegenwoordig dus niet zo moeilijk meer !

Vaak wordt er foutief van uitgegaan dat u gewoon het geleende bedrag kunt vermeerderen met de intrest (in procent) en delen door het aantal maanden. Wanneer u deze berekening zou doen zou er namelijk geen rekening worden gehouden met de manier waarop de rente wordt berekend. Bij het ene krediet wordt de rente namelijk berekend aan de hand van het volledige geleende bedrag terwijl dat bij het andere krediet aan de hand van het nog resterende bedrag is. Dat maakt op het totale kostenplaatje in ieder geval een zeer groot verschil!

Ben ik verplicht om een lening af te sluiten bij een bank na een leningsimulatie?

Het berekenen van een lening is in zowat alle gevallen steeds geheel vrijblijvend. Dit wil zeggen dat u geen enkele verplichting heeft tegenover de bank waarbij de berekening wordt uitgevoerd. Wanneer u via de website van de bank de lening gaat berekenen wordt u echter in de meeste gevallen wel het voorstel gedaan om de lening ook daadwerkelijk aan te vragen. Wanneer u hier op ingaat is het natuurlijk iets helemaal anders. Bij de bevestiging zal er u immers in de meeste gevallen gevraagd worden om de algemene voorwaarden van de bank te accepteren.

Controleer goed de inhoud van deze voorwaarden en zorg er voor dat u absoluut 100% zeker bent dat u de door u berekende lening ook daadwerkelijk wenst af te sluiten. Van zodra de aanvraag werd verzonden is er immers vaak geen weg meer terug. TIP: Maak dus altijd eerst een lening simulatie!

Leningen vergelijken: hoe doe je dat?

De meest voor de hand liggende methode is om afspraken te maken bij alle bankiers, een offerte voor je lening laten opmaken, en alle verzamelde offertes te vergelijken. Stel dat het type lening dat je zoekt net iets duurder blijkt te zijn bij je favoriete bankier, dan kan je gaan onderhandelen. Dit doe je door de goedkopere offerte van een concurrerende bank te tonen bij de duurdere kredietverstrekker en te vragen of de bankier een vergelijkbaar tarief kan bekomen. Ben je reeds klant bij de bankier, dan kan je daarop de nadruk leggen.

Slaag je er niet in om een goedkoper tarief te bekomen, probeer dan over andere voordelen te onderhandelen, zoals een vermindering of tegemoetkoming in een ander bankproduct (rekeningkosten, verzekering, kredietkaart, …). Buiten de ‘klassieke’ bankiers, kan je ook langsgaan bij onafhankelijke kredietadviseurs. Zij vergelijken zelf verschillende kredieten en zoeken voor jouw lening het beste tarief op de markt aan de beste voorwaarden.

Wat is een lening simulatie?

Iedere financieel adviseur zal u aanraden om een zogenaamde lening simulatie uit te voeren wanneer u van plan bent om een hypothecaire lening af te sluiten. Door het uitvoeren van een dergelijke lening simulatie wordt u op de hoogte gesteld van het verloop van de lening in kwestie zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het is van het grootste belang dat u voor het afsluiten van de lening weet waaraan u begint. Is dat niet het geval, dan kan dat gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst problemen opleveren en dat is (vooral bij een hypothecaire lening) natuurlijk absoluut niet de bedoeling. U zou de eerste niet zijn die op die manier in de financiële problemen terechtkomt. Door het uitvoeren van een lening simulatie zorgt u er dus met andere woorden steeds voor dat dit risico aanzienlijk wordt beperkt.

Een lening simulatie is in principe uit te voeren op de website van iedere bank of financiële instelling.

Er zijn ook algemene websites waar u een dergelijke simulatie uit te kunt laten voeren. Dergelijke websites hebben echter vooral als doel om de beschikbare hypothecaire leningen bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Voor het uitvoeren van een lening simulatie dient u eigenlijk over niet zoveel gegevens te beschikken. Het bedrag dat u zou willen lenen, de looptijd van de lening en natuurlijk ook de gewenste kredietvorm zijn voldoende. Aan de hand van deze informatie zal de simulatie uitgevoerd worden en zal er u een inzicht gegeven worden in de afbetalingstabel alsook in de totale kostprijs van uw lening. Een lening simulatie kan steeds geheel vrijblijvend worden uitgevoerd en verplicht u met andere woorden tot niets.

Hoe lees ik de aflossingstabel van een lening?

Alvorens u een hypothecaire lening af gaat sluiten is het belangrijk dat u een inzicht krijgt in de aflossingstabel van de lening in kwestie. Het is een fabeltje dat u op voorhand geen inzicht kunt krijgen in deze aflossingstabel. Door het berekenen van uw hypothecaire lening of het uitvoeren van een zogenaamde simulatie kunt u een perfect beeld krijgen van de aflossing van uw lening. Daarnaast is het ook zo dat een berekening ten allen tijde uitgevoerd kan worden en er geen enkele verplichting aan verbonden is. U kunt op deze manier dan ook perfect de aflossingstabel van verschillende hypothecaire leningen bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. De aflossingstabel van uw lening is er immers niet alleen om u een inzicht te bieden in de kosten.

Wanneer u er voor kiest om een hypothecaire lening op afbetaling af te sluiten speelt de aflossingstabel natuurlijk een veel grotere rol dan wanneer u gewoon een aflossingsvrije hypothecaire lening wenst af te sluiten.

In dit laatste geval is het immers zo dat de maandelijkse kostprijs constant even hoog blijft, iets wat bij de hypothecaire lening op afbetaling natuurlijk niet het geval is. In dat geval zal de maandelijkse kostprijs gedurende de looptijd van de lening constant minder worden zodat u na enkele jaren reeds over iets meer financiële ademruimte kunt beschikken. De meeste mensen kiezen voor een dergelijke hypothecaire lening omdat de zwaarste afbetaling dan gewoon aan het begin van de looptijd plaatsvindt. In deze situatie kan een aflossingstabel lening er dus voor zorgen dat u een goed en duidelijk inzicht krijgt in het verloop van het krediet in kwestie. We hoeven u niet te vertellen dat, dat bijzonder belangrijk is.

Wat is een lening simulator?

Een lening simulator is een bijzonder handig instrument om te weten te komen hoe een bepaalde lening precies verloopt. Het is natuurlijk zo dat het verloop van een lening sterk kan verschillen. Het verloop van een lening is daarbij ook niet enkel en alleen afhankelijk van de gekozen kredietvorm, maar ook van de manier waarop de rente wordt berekend. Een lening simulator bestaat in dat opzicht ook uit verschillende delen waarbij u in ieder deel een bepaalde hoeveelheid informatie zult moeten geven. Vooraleer de simulatie uitgevoerd kan worden zal er u om wat standaard informatie gevraagd worden. Denk hierbij aan het bedrag dat u wenst te lenen en de verwachte looptijd van het krediet. In bepaalde gevallen kan een lening simulator u ook vragen wat de reden is voor het krediet dat u wenst af te sluiten. Vooral wanneer het om een hypothecaire lening gaat doet u er goed aan deze optie aan te duiden.

Waarvoor ga je geld lenen?

Wanneer u de lening simulator gaat gebruiken om een simulatie te maken van uw toekomstige hypothecaire lening zal het verloop van de simulatie er meteen helemaal anders uit gaan zien. Nadat u de hypothecaire lening als keuze heeft aangevinkt kan het bijvoorbeeld perfect voorkomen dat er u nog enkele andere mogelijkheden ook worden geboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze tussen een gewone hypothecaire lening op afbetaling of een aflossingsvrije hypothecaire lening. Op zich blijft het doel van de lening dan wel hetzelfde, maar de manier waarop er van de lening wordt afgelost is verschillend. Dit geldt overigens ook voor de kosten die in rekening worden gebracht. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een lening simulator een potentiële kredietnemer een duidelijk inzicht kan verschaffen in de lening die hij wenst af te sluiten.

Waar kan ik een woonkrediet simulatie laten uitvoeren?

Het afsluiten van een woonkrediet is een grote stap in uw leven. Sterker nog, het is een stap die de meeste mensen maar één keer in hun leven zullen zetten. Van zodra u een woonkrediet heeft afgesloten dient u er zich bewust van te zijn dat uw leven drastisch zal veranderen. Zaken die voorheen nog goedkoop leken kunnen nu opeens erg duur worden en het kan best voorkomen dat er geen financiële ruimte meer zal zijn voor bijvoorbeeld een vakantie of hobby. Wie een woonkrediet wenst af te sluiten doet er dan ook goed aan om een zogenaamde simulatie uit te laten voeren. Een woonkrediet simulatie biedt u de mogelijkheid om te achterhalen hoeveel u zult moeten betalen en vooral hoelang u zult moeten betalen.

Een woonkrediet simulatie uitvoeren is lang niet zo moeilijk als veel mensen denken, in tegendeel…

Bijna iedere financiële instelling maakt het vandaag de dag voor zijn potentiële kredietnemers mogelijk om een woonkrediet simulatie via hun website uit te voeren. Aan de hand van een aantal standaard vragen, zoals het bedrag dat u wenst te lenen, de looptijd van het krediet en natuurlijk ook de kredietvorm zal berekend worden hoe het verloop van uw woonkrediet er precies zal uitzien. Een woonkrediet simulatie is altijd geheel vrijblijvend en verplicht u met andere woorden tot niets. U bent dan ook in geen geval genoodzaakt om het woonkrediet af te sluiten bij de bank waarbij de simulatie werd uitgevoerd. Deze mogelijkheid wordt na het afronden van de woonkrediet simulatie als vanzelfsprekend wel geboden.

Wat is hypothecaire lening simulator?

Een hypothecaire lening simulator maakt het voor potentiële kredietnemers mogelijk om te achterhalen hoe het verloop van hun hypothecaire lening er uit zal zien. Daarbij krijgt u niet alleen een indicatie van de voorwaarden waaraan u dient te voldoen, maar ook aan de kostprijs van uw lening. Op deze manier weet u tot in de puntjes waaraan u zich kunt verwachten en voorkomt u dat u in financiële problemen terechtkomt. Daar komt ook bij dat een hypothecaire lening simulator gratis gebruikt kan worden en veelal op de website van iedere financiële instelling is terug te vinden.

lenigsimulator: stap 1

Het verloop van een hypothecaire lening simulator bestaat doorgaans uit verschillende fasen. Allereerst zullen er u een aantal persoonlijke vragen gesteld worden. Denk hierbij aan vragen als uw inkomen en uw sociaal statuut. Het spreekt voor zich dat het bedrag dat u kunt lenen sterk afhankelijk is van uw antwoord op deze twee vragen. Wanneer u de eerste fase heeft doorlopen zult u er achter zijn gekomen hoeveel u kunt lenen, maar daarmee weet u nog niet hoe het verloop van uw hypothecaire lening eruit ziet. Fase twee biedt u hier een duidelijke kijk op.

leningsimulator: stap 2

In de tweede fase wordt aan de hand van het bekomen resultaat uit fase één uitgezocht op welke termijn u welk bedrag kunt gaan lenen. De hypothecaire lening simulator zal u daar een duidelijk inzicht in verschaffen en biedt u na afloop eveneens de mogelijkheid om het bekomen resultaat aan te vragen. Op deze manier weet u voor de volle honderd procent waar u zich tijdens de looptijd van uw hypothecaire lening aan kunt verwachten en dat is natuurlijk bijzonder belangrijk.

Kan ik ook gewoon een lening simulatie bij een bank aanvragen?

Een lening simulatie is in principe niets anders dan een voorstel. Aan de hand van de door u ingegeven informatie wordt met andere woorden bepaald welke lening voor u het interessantst is en vooral welk bedrag u maandelijks kunt gaan lenen. In dat opzicht verschilt een simulatie eigenlijk niet zoveel ten opzichte van een advies van een financieel expert. Het enige voordeel dat u bij een lening simulatie heeft is dat u het vanuit uw huis (en dus ook vanuit uw luie zetel) kunt doen en dat u niet langer hoeft te wachten tot één van de vertegenwoordigers van de bank tijd heeft om u te woord te staan. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat u geen extra vragen kunt stellen aan een simulatie terwijl de medewerker van de bank u wel zonder probleem meteen van een passend antwoord kan voorzien op al uw eventuele vragen.

We kunnen dus met andere woorden stellen dat het gebruik van een lening simulatie vooral is gebaseerd op de eenvoud en snelheid er van. In enkele minuten tijd kunt u vanuit uw eigen huis weten welke lening voor u wordt aangeraden en welke bedragen u kunt gaan lenen. Verder is een lening simulatie gewoon een digitale variant van het advies dat u vroeger kreeg wanneer u met vragen over een lening naar de bank ging.

Hoe werkt een leningsimulatie?

Wanneer u wil gaan lenen doet u er goed aan om zich grondig in te laten lichten over de verschillende mogelijkheden. Welke lening sluit bijvoorbeeld het beste aan bij uw wensen en welk bedrag kunt u maandelijks gaan lenen. Bij het berekenen van het bedrag dat u kunt gaan lenen wordt niet langer alleen rekening gehouden met uw inkomen, maar ook met verschillende andere financiële factoren zoals een eventuele spaarrekening, lopende beleggingen, etc. Een goede manier om te weten te komen hoeveel u kunt lenen is door een lening simulatie uit te voeren.

Maak een lening simulatie in 1-2-3

Een lening simulatie gaat eigenlijk vrij eenvoudig te werk. Er zijn (afhankelijk van de simulatie) drie hoofdvragen waar u in eerste instantie een antwoord op zult moeten geven. Denk hierbij aan de reden waarom u een lening wenst af te sluiten, het bedrag dat u wenst te lenen en de looptijd van de lening. Aan de hand van deze informatie zal meteen worden bepaald welke kredieten in aanmerking komen. Wanneer u als reden de aankoop van een huis ingeeft zal men bijvoorbeeld geen persoonlijke lening voorstellen, maar een hypothecaire lening. U kunt vaak wel het verschil in kosten tussen beide leningen berekenen. Het spreekt vanzelf dat in dit voorbeeld de hypothecaire lening (vanwege het pandrecht) als goedkoopste uit de bus zal komen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *